Lysvokteren – en lærerik historie om sensorstyrt belysning

La meg fortelle om en veldig sint mann. Jeg kaller ham Lysets vokter, men hans virkelige navn er Anders (og nei, han er ikke vår CEO).

Anders har et unikt øye for tall og er leder for en stor og fin boligsameie med 92 leiligheter, mange etasjer og en felles takterrasse.

Han var alltid kjent i sameiet for sin gjerrighet. Da strømprisene skjøt i været, kunne man nesten se smerten i øynene hans på hvert styremøte der kostnader ble diskutert.

For Anders var hver krone viktig, og tanken på å kaste bort penger på unødvendig belysning i trappeoppgangene var uutholdelig.

«Lysene er på dag og natt! Det er som å brenne penger!» utbrøt han en gang.

En dag tok Anders en drastisk beslutning.

«Vi slukker alle lys i trappeoppgangene. Folk kan tenne dem når de trenger», erklærte han stolt. Men som du kan forestille deg, fungerte det ikke i det hele tatt.

Vandret i trappehusene om natten

Om natten vandret Anders rastløst gjennom bygningens trappeoppganger og korridorer, slo av lys og mumlet for seg selv. Ryktet begynte å spre seg om «Lysets Vokter» som aldri sov, som patruljerte i trappeoppgangene midt på natten for å sørge for at ikke et eneste lys var unødvendig tent.

Men dypt inne visste Anders at dette ikke var bærekraftig. Sameiets revisor, Leif, fortalte om en revolusjonerende løsning: sensorstyrt LED-belysning. «Den lyser bare når det er nødvendig, og du vil se en rask tilbakebetaling», forklarte han.

Med litt nøling og en følelse av økonomisk smerte, gikk Anders med på investeringen. Han fikk hjelp til lysplanlegging og valgte Steinels Connect S20, en bevist bestselger. Og da installasjonen var ferdig (som var overraskende rimelig), ventet han nervøst på sameiets strømregning.

Da dagen kom, skinte hans øyne som aldri før. Strømregningen, som han hadde fryktet, viste en reduksjon i energiforbruket med hele 70 prosent.

«Det er som magi!» tror jeg Anders utbrøt.

Fra sur til helt

Med noen justeringer i de påfølgende månedene, oppnådde boligsameiet en utrolig 84 % reduksjon i energiforbruk. Anders, en gang kjent som «Lysets Vokter», ble nå hyllet som sameiets helt.

Han hadde ikke bare spart tusenvis av kroner og redusert deres karbonavtrykk betydelig, han hadde også gjenopprettet lys og glede i trappeoppgangene, uten å sløse bort energi.

Og slik, min venn, viser denne historien at noen ganger kan de mest sparsommelige blant oss bli de største forkjemperne for endring, når de riktige løsningene presenteres. Og i dette tilfellet var løsningen sensorstyrt belysning fra vår elskede S-serie.