Human Centric Lighting

Hva er Human Centric Lighting?

Human Centric Lighting (HCL) er belysning som produserer lys som ligner det naturlige. Belysningsarmaturer med HCL avgir lys med samme spekter som mennesker har tilpasset seg til i millioner av år og som påvirker våre livsprosesser. Området 455-490 nm i lysets spekter er viktig for å regulere døgnrytmen. Dette spekteret finnes ikke i lys fra glødelamper, lysrør eller vanlig LED, men med HCL er det mulig å produsere kunstig lys i samme spekter.

3000K Spekter

4000K Spekter

 

5500K HCL Spekter

 

Hvordan påvirker lyset oss mennesker?

Vi mennesker behøver lys for å se, men også for at vår biologiske klokke (døgnrytme) og fysiologiske funksjoner skal fungere optimalt. Når lysnivåene eller døgnrytmen forandres, for eksempel ved nattarbeid eller reise gjennom tidssoner, vil ikke den innebygde døgnrytmen følge med på forandringen og kroppen vil påvirkes med f.eks. søvnproblemer og stress.

Gjennom å gjenskape den naturlige døgnrytmen som dagslyset gir oss med kunstig lys, bidrar man til menneskers velvære og ytelse.

 

Kroppens hormonproduksjon

Ved daggry, når himmelen blir blålig, sender netthinnen et signal via den tredje reseptorcellen, som inneholder molekylet melanopsin, som er følsom for lys innenfor bølgelengdene til disse spektrene.

Dette signalet går til nucleus suprachiasmaticus (SCN) som er et område av hypothalamus. Hypothalamus er den delen av hjernen som styrer biokjemiske, fysiologiske og atferdsmessige rytmer. Samtidig undertrykkes søvnhormonet melatonin og kroppen begynner å produsere aktive hormoner, f.eks. kortisol og serotonin.

Produksjonen fortsetter så lenge det er tilstrekkelig mengde blålig lys. Når lyset slutter å inneholde dette blåaktige spekteret om kvelden, begynner kroppen å produsere søvnhormonet melatonin igjen, og de aktive hormonene reduseres.

HCL

 

Behovet for rett lys

Nå for tiden arbeider en majoritet av mennesker innendørs i et eller annet type kontormiljø. Til og med i helsevesenet og på skoler tilbringer mennesker den største delen av arbeidstiden innendørs.

Derfor finnes det et stort behov for tilpasset lys for alle menneskene i disse miljøene. Området mellom 455-490 nm i lysspekteret er veldig viktig for å regulere døgnrytmen. Søvn-våken-syklusen som styres av en indre klokke, påvirkes av dette smale lysspekteret som ikke finnes i lys fra glødelamper eller lysrør.

Forskning viser at det ikke bare er lysets bølgelengde som påvirker utsondring av hormoner i kroppen vår, men også hvilken vinkel det såkalt omgivende lyset treffer øyet.

 

Med varierende fargetemperatur og intensitet i belysningen i løpet av dagen, opplever kroppen en forskjell i omgivelsene ved å ikke utsettes for konstant jevn belysning.

Våre belysningsløsninger

SKY LUM er en serie av armaturer med Human Centric Lighting (HCL), som er utviklet i nært samarbeid med den nyeste forskningen og de nyeste funnene om lysets påvirkning på mennesket.

Forskningen viser at det ikke bare er lysets bølgelengde som påvirker utsondring av kroppens hormoner melatonin, serotonin og kortisol, men også hvilken vinkel lyset treffer øyet, det såkalte omgivende lyset.

LES MER OM SKY LUM

3 grunner til å velge SKY LUM!

HCL Spektrum | Lysets bølgelengde er 455-490 nm ved 5500K, noe som er en forutsetning for å få i gang produksjonen av hormoner i kroppen.

Sideemittert lys | SKY LUM bruker sideemittert lys, en teknologi som gjør det mulig å skape godt avblendede og effektive belysningsarmaturer. SKY LUM er utformet som en svevende plate, slik at lyset fra SKY LUM treffer øyet i en optimal vinkel.

Helhetsløsning | Til styring av SKY LUM brukes Steinels styringssystem LiveLink, som gir mulighet for bl.a. cirkadisk døgnrytme. Vi leverer en helhetsløsning med armaturer og styring.

SKY LUM

SKY LUM 650×650 | Innendørsmiljøer som kontor, klasserom, laboratorium

 

SKY LUM tak

SKY LUM Tak |  Innendørsmiljøer som korridor, passasje

 

SKY LUM

SKY LUM 1240×330 | Innendørsmiljøer som kontor, klasserom, oppholdsrom

 

SKY LUM vegg

SKY LUM Vegg |  Innendørsmiljøer som oppholdsrom, resepsjon, mellomgang

 

Fargetemperatur fra SKY LUM

Med vårt styringssystem LiveLink fra Steinel justeres fargetemperaturen automatisk i løpet av arbeidsdagen og følger vår biologiske klokke. Sammen med appen LiveLink-Control er det mulig å stille inn fargetemperatuen og lysstyrken selv, direkte via mobil/nettbrett.

LiveLink styrning HCL

HCL styring med LiveLink

LiveLink fra Steinel er et system for styring av lys. Styringsenheten er hjertet i systemet, og til styringsenheten kobler man sensorer (DALI-2-sensorer fra Steinel), trykknapper og armaturer.

Den seneste versjonen av LiveLink gjør det mulig med HCL-styring av armaturer med DT8-driver, enten cirkadisk døgnkurve eller eget valg av fargetemperatur samt scenario-funksjon. Installasjon og funksjonsinnstillinger er app-basert og stilles inn via gratis-appen LiveLink.

LES MER OM LIVELINK

Tre grunner til å velge LiveLink!

Enkelt | Styringssystemet LiveLink er både funksjonelt og brukervennlig. LiveLink-systemet identifiserer automatisk DT-8-driver i armaturene.

HCL-kurve | Bruk den forhåndsprogrammerte HCL-kurven eller skap en egen HCL-cirkadisk døgnkurve.

HCL-scener | Skap HCL-scener enkelt, både grunnscener og tilfeldige scener.

Livelink

Driftsettes raskt og enkelt!

Man trenger ingen forkunnskaper eller speisell opplæring for å komme i gang med LiveLink. Takket være den ukompliserte konfigurasjonen via et nettbrett er det svært enkelt å gruppere armaturer, integrere sensorer og skape ulike scenarier for lys. LiveLinks styringsenhet er hjertet i systemet og kan håndtere opptil 64 adresser og 9 ulike belysningsgrupper. Alt skjer raskt, enkelt og logisk med dra- og slipp-funksjon. Følg gjerne vår quick-guide for rask og enkel konfigurasjon.

  1. Koble nettbrettet til styreenheten (WiFi).
  2. Start appen LiveLink Install. LiveLinks styreenhet kommer automatisk til å adressere alle enheter som er koblet på DALI-slyngen.
  3. Gruppér armaturer.
  4. Konfigurer sensorer og brytere.
  5. Skap ulike lysscenarioer og tildel dem brytere.
  6. Lagre – KLART!
QUICK-GUIDE